Συνδεθείτε | Εγγραφείτε | Καλάθι Αγορών (κανένα προϊόν) | English Version

Αναζήτηση:
Ο πόνος της πτέρνας

Στην προσπάθειά μας για ένα υγιές σώμα, ο πόνος μπορεί να θεωρείται σαν ένας εχθρός. Κατά ένα τρόπο, όμως, είναι ένα βιολογικό πλεονέκτημα. Ο πόνος που αισθανόμαστε μετά ένα τραυματισμό ή κατά τη διάρκεια μίας ασθένειας, μπορεί να παίζει ένα προστατευτικό ρόλο, προειδοποιώντας μας για τη βλάβη που υπάρχει.
Όταν, για παράδειγμα, έχουμε ένα διάστρεμμα της ποδοκνημικής, ο πόνος μάς προειδοποιεί ότι οι σύνδεσμοι και τα μαλακά μόρια μπορεί να έχουν σπάσει και τραυματιστεί και ότι οι επιπλέον δραστηριότητες μπορεί να επιφέρουν πρόσθετο τραυματισμό.
Τέτοιος πόνος μπορεί να υπάρχει στη φτέρνα, που, επίσης, μας προειδοποιεί ότι πρέπει να ζητήσουμε ιατρική περίθαλψη. Η προειδοποίηση αυτή έχει μεγάλη σημασία λόγω της μεγάλης ενόχλησης που προκαλεί ο πόνος της φτέρνας.

Ο Πόνος Της Πτέρνας


Ο πόνος στη φτέρνα είναι, γενικά, το αποτέλεσμα κακής λειτουργίας (ανωμαλίες στο βάδισμα) που πιέζουν υπερβολικά το οστό της φτέρνας και τα μαλακά μόρια που συνδέονται με αυτό. Ο πόνος μπορεί να είναι αποτέλεσμα μίας χειρουργικής επέμβασης ή ενός τραυματισμού που συνέβη κατά το περπάτημα ή ένα πήδημα σε σκληρή επιφάνεια, από κακοφτιαγμένα υποδήματα, ή από υπερβολικό σωματικό βάρος.
Το οστό της φτέρνας είναι ένα από τα μεγαλύτερα 26 οστά του ποδιού μας, το οποίο έχει 33 κλειδώσεις και ένα δίκτυο με πάνω από 100 τένοντες, μύες και συνδέσμους. Όπως όλα τα οστά, είναι εκτεθειμένο σε εξωτερικές επιδράσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργικότητά του και στην ικανότητά του να μας κρατά όρθιους. Ο πόνος της φτέρνας, που μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει αναπηρία, μπορεί να εντοπίζεται στο εμπρόσθιο, πίσω ή κάτω μέρος της φτέρνας.

Άκανθας Πτέρνας


Μία συχνή αιτία του πόνου της πτέρνας είναι ο άκανθας πτέρνας, μία οστέινη ανάπτυξη στο κάτω, πρόσθιο μέρος της πτέρνας. Ο άκανθας, ορατός στην ακτινογραφία, φαίνεται σαν ένα εξόγκωμα που μπορεί να εκτείνεται μπροστά μέχρι και ένα εκατοστό. Όταν δεν υπάρχει οστέινο εξόγκωμα η κατάσταση αναφέρεται σαν «σύνδρομο του άκανθα πτέρνας».
Ο άκανθας πτέρνας είναι αποτέλεσμα τραυματισμού του μυός του ποδιού, από διάταση της μεγάλης λωρίδας ιστού που συνδέει την πτέρνα με το μετατάρσιο και από επαναληπτική κάκωση της μεμβράνης που καλύπτει το οστό της πτέρνας. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα μηχανικής έλλειψη ισορροπίας, από τρέξιμο, από κακή επιλογή υποδημάτων ή παχυσαρκία.

Πελματιαία Χρόνια Φλεγμονή


Ο πόνος της φτέρνας και ο άκανθας φτέρνας συχνά συνδυάζονται με μία φλεγμονή του ινώδους συνδετικού ιστού (fascia) που διατρέχει το κάτω μέρος (πελματιαία επιφάνεια) του ποδιού, από τη φτέρνα μέχρι το μετατάρσιο. Η φλεγμονή είναι γνωστή σαν plantar fascitis (χρόνια φλεγμονή-υπερτροφία της πελματιαίας απονεύρωσης). Παρουσιάζεται συχνά στους αθλητές που τρέχουν ή πηδούν πολύ και είναι πολύ επώδυνη.
Η κατάσταση λαβαίνει χώρα όταν το πελματιαίο περιτόναιο (plantar fascia) λεπταίνει και επιμηκύνεται με το χρόνο περισσότερο του φυσιολογικού, προκαλώντας τη διάταση ή και τη θραύση των ινών του περιτοναίου (fascia) σε διάφορα σημεία κατά το μήκος τους, περιλαμβανομένου και του σημείου της φτέρνας. Προκαλείται ένα κενό, που μεταξύ του περιτοναίου και της φτέρνας μπορεί να γεμίσει με την ανάπτυξη νέου οστού.
Η φλεγμονή μπορεί να επιδεινωθεί από υποδήματα που δεν παρέχουν κατάλληλη υποστήριξη, ειδικά στην περιοχή της καμάρας και από τη χρόνια καταπόνηση που συνοδεύει μερικές φορές τις αθλητικές δραστηριότητες.
Η ανάπαυση παρέχει μόνο παροδική ανακούφιση. Όταν ξαναρχίζετε το βάδισμα, κυρίως μετά το βραδινό ύπνο, μπορεί να αισθανθείτε μία ξαφνική επιμήκυνση της περιτοναϊκής δέσμης (fascia) που τραβά τη φτέρνα. Κατά το βάδισμα, ο πόνος στη φτέρνα μπορεί να μειωθεί ή και να εξαφανιστεί, αλλά αυτό μπορεί να είναι ένα εσφαλμένο αίσθημα ανακούφισης. Ο πόνος επανέρχεται μετά παρατεταμένη ανάπαυση.


Υπερβολικός Πρηνισμός


Ο πόνος της πτέρνας είναι, πολλές φορές, αποτέλεσμα υπερβολικού πρηνισμού. Ο πρηνισμός είναι μία φυσιολογική ευελιξία του ποδιού που του επιτρέπει τη προσαρμογή στην επιφάνεια του εδάφους και την απορρόφηση των κραδασμών κατά το φυσιολογικό βάδισμα.
Κατά το βάδισμα, ακουμπά στο έδαφος πρώτα η πτέρνα. Το βάρος διοχετεύεται πρώτα στο εξωτερικό του ποδιού, και μετά μετατοπίζεται προς το μεγάλο δάκτυλο. Η καμάρα σηκώνεται, το πόδι γενικά στρέφεται προς τα πάνω και έξω και σφίγγεται για να σηκώσει το βάρος του σώματος και να το κινήσει προς τα εμπρός. Ο υπερβολικός πρηνισμός - υπερβολική κίνηση προς τα μέσα- μπορεί να προκαλέσει μία ανώμαλη έκταση του περιτοναίου (fascia) κατά το τρέξιμο, για παράδειγμα. Ο υπερβολικός πρηνισμός μπορεί να συμβάλει στον τραυματισμό του ισχίου, του γόνατος και της μέσης.

Ασθένειες Και Πόνος Της Πτέρνας


Μερικές ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν πόνο της πτέρνας.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες μορφές αρθρίτιδας, της ουρικής περιλαμβανομένης (ποδάγρα), που συνήθως εντοπίζεται στην άρθρωση του μεγάλου δάκτυλου, μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση της πτέρνας, σε μερικές περιπτώσεις.
Ο πόνος στη πτέρνα μπορεί ακόμη να είναι αποτέλεσμα μίας θυλακίτιδας, ενός νευρώματος, ή μίας άλλης ανάπτυξης μαλακού μορίου. Ένας τέτοιος πόνος πτέρνας μπορεί να συνοδεύει έναν άκανθα, ή και να μιμείται τον πόνο του άκανθα.
Η δυσμορφία του Haglund είναι μία οστική προέκταση στο πίσω μέρος του οστού της πτέρνας, στο σημείο που συνδέεται ο Αχίλλειος Τένοντας. Αυτή η επώδυνη, μερικές φορές, δυσμορφία είναι γενικά αποτέλεσμα μίας θυλακίτιδας που προκαλείται από πίεση από τα υποδήματα και μπορεί να επιδεινωθεί από το βάρος.
Εκχυμώσεις και κακώσεις είναι πολύ συχνοί τραυματισμοί της πτέρνας. Συνήθως πρόκειται για τραυματισμό του δέρματος που σκεπάζει την πτέρνα.Αλλοι τραυματισμοί είναι κατάγματα, που όμως συμβαίνουν σπανιότερα.

Πόνος Πτέρνας Στα Παιδιά

Ο πόνος στην πτέρνα μπορεί να παρουσιαστεί και στα παιδιά ηλικίας μεταξύ 8 και 13 ετών, τότε που αρχίζει η αθλητική τους δραστηριότητα μέσα και έξω από το σχολείο. Αυτή η σωματική δραστηριότητα, κυρίως τα άλματα, ερεθίζει το κέντρο ανάπτυξης της πτέρνας. Όσο πιο δραστήριο είναι ένα παιδί τόσο συχνότερα υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί αυτή η κατάσταση. Όσο ωριμάζουν τα οστά τα προβλήματα εξαφανίζονται και δεν υφίσταται μεγάλη πιθανότητα να ξαναπαρουσιαστούν. Αν ο πόνος είναι τόσος που να μην υποφέρεται, πρέπει να ζητηθεί βοήθεια γιατρού για να παράσχει ανακούφιση. Καλά νέα είναι ότι άκανθας πτέρνας δεν αναπτύσσεται συχνά στα παιδιά.

Πρόληψη

Μία σειρά από προφυλάξεις πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή του πόνου της πτέρνας και των συνοδών ενοχλήσεων:
Τα υποδήματα πρέπει να ταιριάζουν καλά, εμπρός, πίσω και στα πλάγια και να έχουν μαξιλαράκι στη πτέρνα για απορρόφηση των κραδασμών, δύσκαμπτη σόλα και ενίσχυση στην πτέρνα. Τα υποδήματα δεν πρέπει να έχουν υπερβολικό ύψος στην πτέρνα ή στη σόλα. Καλή προετοιμασία πριν από την άσκηση. Καλό ζέσταμα πριν από το τρέξιμο ή το βάδισμα και λίγες διατάσεις μετά.
Αρχίστε προοδευτικά κάθε αθλητική δραστηριότητα Μην υποτιμάτε την ανάγκη του σώματος σας για ανάπαυση και διατροφή Αν είστε υπέρβαρος, χάστε βάρος
.

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο pelmasoft.com δέν έχουν συμβουλευτικό,αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.Πελματογράφημα
Ανατομικά Πέλματα
Ορθοπεδικά Προϊόντα
Ανατομικά Παπούτσια
Προϊόντα Φροντίδας
Ενημέρωση
Έχετε κάποια απορία;
Επικοινωνήστε μαζί μας
 
 
Σύνδεση με Facebook

11361 Αθήνα - Τηλ.  211.2150644 - email: info@pelmasoft.com

Contact | About us | Sign up for Pelmasoft news | Terms and conditions  | Privacy policy  |  facebook | Youtube